Tips om goed door je eindexamenjaar te komen

Tips om goed door je eindexamenjaar te komen

Het eindexamenjaar is een spannende tijd. Er komt veel op je af en het jaar kan hierdoor erg stressvol zijn. Zeker de weken in aanloop naar de examens zijn erg druk en zenuwslopend. En de rest van het jaar ben je druk bezig met tentamens, het uitzoeken van een studie en andere belangrijke keuzes. Maar met de juiste voorbereiding en de juiste mindset kun je deze stressvolle tijd vol vertrouwen tegemoet gaan.

Voorbereidingen treffen

Het belangrijkste bij je eindexamens is dat je niet te laat begint met leren. Begin ruim van te voren met het maken van oefenexamens, maak vast samenvattingen en zoek de middelen die je nodig gaat hebben om te leren. Oefenexamens zijn in eerste instantie slim om te doen zonder te leren. Zo kom je erachter waar je zwakke plekken liggen en welke vakken nog wat extra aandacht nodig hebben. Wanneer je eenmaal weet waar je nog wat extra moet leren, kun je een studieplan maken.

De juiste mindset

Met een positieve instelling kom je een heel eind. Het is belangrijk dat je niet gaat piekeren en stressen, maar dat je vertrouwen hebt in jezelf en weet dat je dit kan. Als je eenmaal een studieplan hebt gemaakt, kun je rustig aan gaan leren en weet je ook ongeveer hoeveel je nog moet doen. Op deze manier weet je beter waar je aan toe bent, wat veel rust kan geven.

Voor en tijdens de examens

De weken vlak voor het einde van het eindexamenjaar zul je nog erg druk zijn. Tussen de examens door ben je ook de hele tijd bezig met het volgende examen en de stof die je hiervoor moet weten. Toch is het verstandig om ook tussendoor een pauze in te plannen. Leren is effectiever als je dit doet in meerdere, kortere periodes, dan als je dit uren achter elkaar doet. Zo hebben je hersenen meet tijd om de stof te verwerken. Zorg daarom dat je af en toe ook even een pauze neemt en iets leuks gaat doen. Dit kun je ook combineren, door iedere paar uur dat je hebt geleerd jezelf een beloning te geven. Uiteraard kan dit ook helpen tegen de stress.