Waar moet je op letten bij het nemen van een houten vloer?

Waar moet je op letten bij het nemen van een houten vloer?

Een houten vloer kan erg mooi zijn in je woning. Vooral in de woonkamer zie je vaak een vloer van hout. Deze vloeren moet je wel goed onderhouden, omdat deze minder goed schoon te maken zijn. Ook vocht kan een houten vloer beschadigen, want hierdoor kan het materiaal gaan zwellen en buigen. Waar moet je allemaal op letten bij een houten vloer? De beste tips lees je in dit artikel.

Reinigen

Als je een houten vloer hebt, moet je deze regelmatig schoonmaken. Dit kun je doen met speciale zeep. Gebruik hiervoor dus niet de eerste de beste zeep van de supermarkt, want hierdoor kan de vloer juist beschadigd raken of uitdrogen. Hoe je een houten vloer het beste kunt onderhouden en schoonmaken, hangt af van het soort hout dat is gebruikt. Lees daarom altijd even goed na wat het beste is voor jouw vloer.

Betere luchtvochtigheid

Wat bij een houten vloer vooral belangrijk is, is dat deze niet krom gaat trekken. Dit heeft alles te maken met vocht. De luchtvochtigheid van de kamer is daarom van belang. De luchtvochtigheid kun je zelf opmeten, om te kijken of deze te hoog of te laag is. Het beste is om een luchtvochtigheid te hebben van 50% of 60%. Dit is niet alleen goed voor de vloer, maar ook voor jezelf. Is de lucht te vochtig? Dan kun je dit het beste veranderen door te zorgen voor meer ventilatie. Ook het verwarmen van je woning kan een bijdrage leveren. Zijn de temperaturen buiten erg hoog? Dan kun je de ramen juist beter sluiten.

Een lage luchtvochtigheid kan ook voor problemen zorgen. Hierdoor kan de houten vloer uitdrogen, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Je kunt daarvoor een luchtbevochtiger in huis halen, zodat de houten vloer niet te droog gaat worden. Ook dit is uiteindelijk beter voor je gezondheid.

Vocht van buiten

Niet alleen de luchtvochtigheid is van belang. Vocht kun je natuurlijk ook van buitenaf meenemen. Daarom is het verstandig om je schoenen uit te doen voordat je naar binnenloopt, of om een goede deurmat buiten te hebben liggen. Hiervoor kun je het beste een deurmat op maat laten maken. Zo voorkom je dat iemand met natte schoenen op de houten vloer loopt.