Wanneer moet je een vergunning aanvragen voor een feest?

Wanneer moet je een vergunning aanvragen voor een feest?

Als je een feest wilt geven, is het belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Zo moet je genoeg hapjes regelen, genoeg te drinken en een geschikte locatie om het feest te geven. Wat je ook moet uitzoeken, is of je wel of niet een vergunning nodig hebt voor het even van dit feest. Wanneer heb je precies een vergunning nodig? En hoe kun je voorkomen dat je in de problemen komt? De beste tips voor een geslaagd feest, lees je in dit artikel.

Feest organiseren met minder overlast

Een feestje geven is natuurlijk altijd leuk. Zeker wanneer je een groot feest geeft, met veel mensen en een wellicht zelfs een gehuurde band. Helaas kunnen er ook snel problemen ontstaan bij het geven van een feest. Zo kunnen mensen last hebben van het geluid, of kan een feest zorgen voor veel (plastic) afval. Organiseer je zelf een groot feest? Probeer dan eens te kijken naar duurzame alternatieven. Je kunt stevige hardcups kopen, in plaats van dat je plastic wegwerp bekertjes gebruikt. Ook de bekende plastic bordjes en bestek kun je beter niet gebruiken. Je hebt zo namelijk veel afval tijdens het feest, wat daarna allemaal weer opgeruimd moet worden. Hardcups en andere voorwerpen kun je zelfs huren voor je feestje. Hierna worden deze weer opgehaald en schoongemaakt. Dit is ideaal, omdat je dan zelf minder hoeft op te ruimen.

Overlast kun je altijd verminderen door de muziek wat later te zetten. Maar de gasten zelf maken meestal ook veel lawaai tijdens een feestje, wat natuurlijk logisch is. Zoek daarom van te voren even uit wat de regels zijn in de buurt of gemeente waar je het feest wilt geven.

Vergunning voor een feest

Wanneer heb je een vergunning nodig voor je feestje? Als je een feest geeft met meer dan 35 gasten, is het verstandig om even na te vragen of je wel of niet een vergunning nodig hebt. Dit hangt af van de gemeente waar je woont en waar het feest gegeven gaat worden. Kijk van te voren even op de website van de gemeente, of neem contact op met het stadskantoor. Heb je een feest met een groot podium, geluidsinstallaties, zitplekken of een tribune? Dan zul je meestal even een vergunning moeten aanvragen. Ook bij het gebruik van felle lampen, vuurwerk en andere effecten moet je altijd even opletten.