Wat is ergonomie en hoe kun je jouw kantoor ergonomisch inrichten?

Wat is ergonomie en hoe kun je jouw kantoor ergonomisch inrichten?

Ergonomie heeft betrekking op de manier waarop mensen hun werkplek en hun lichaam op elkaar afstemmen om comfortabel, efficiënt en veilig te kunnen werken. Het gaat om het ontwerpen van werkplekken, gereedschappen, apparatuur en processen om de gezondheid en het welzijn van de werknemers te waarborgen. Werknemers worden hierdoor minder snel ziek, hebben minder last hebben van vermoeidheid, blessures en kunnen productiever werken.

Werkplek inrichten

Er zijn verschillende aspecten van ergonomie die van belang zijn. Ten eerste gaat het om het ontwerpen van werkplekken en apparatuur die geschikt zijn voor de taken die moeten worden uitgevoerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat bureaus en stoelen moeten worden afgestemd op de hoogte van de werknemer, dat toetsenborden en muizen gemakkelijk bereikbaar moeten zijn en dat monitoren op de juiste hoogte moeten worden geplaatst om nek- en oogklachten te voorkomen. Daarom zijn er ook speciale bureaustoelen, zoals een goede hoge bureaustoel om hier rekening mee te houden.

Houding en beweging

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de bewegingen die werknemers moeten maken tijdens hun werk. Zo kan het nodig zijn om de indeling van een werkplek aan te passen om ervoor te zorgen dat werknemers niet onnodig hoeven te bukken, te strekken of te draaien. Dit kan bijvoorbeeld door gereedschap en materialen op ooghoogte te plaatsen en door de werkruimte zo in te richten dat werknemers gemakkelijk kunnen bewegen zonder zich te hoeven verplaatsen.

Een ander belangrijk aspect van ergonomie is het verminderen van stress op het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van ergonomisch ontworpen gereedschap en apparatuur die minder belastend zijn voor de spieren en gewrichten. Ook kan het nodig zijn om werknemers te trainen in de juiste houding en bewegingen om letsel te voorkomen.

Overige aspecten

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de psychologische aspecten van ergonomie. Werknemers moeten zich bijvoorbeeld veilig en comfortabel voelen op hun werkplek om optimaal te kunnen presteren. Dit betekent dat de werkplek schoon en goed onderhouden moet zijn en dat werknemers voldoende ruimte moeten hebben om hun taken uit te voeren.

Als je deze stappen volgt, zorg je voor een prettige, gezonde werkplek voor jezelf en anderen. Hierdoor kunnen klachten voorkomen worden en zorg je voor meer productiviteit.