Waarom is probiotica zó belangrijk voor je?

Waarom is probiotica zó belangrijk voor je?

Zelfs als je geen gediagnosticeerde spijsverteringsziekte hebt, heb je misschien gehoord dat de rol van je spijsverteringsstelsel bij het afbreken van voedsel van invloed kan zijn op je mentale en immuungezondheid.

Omdat het onderhouden van een gezond maag-darmkanaal zo belangrijk is voor je algehele gezondheid en welzijn, ben je misschien benieuwd of je meteen naar de winkel moet rennen voor het beste probiotica supplement. Daarom probeer ik in dit artikel de meest gestelde vragen over het probioticum te beantwoorden.  

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die vaak worden aangeprezen om hun positieve effecten op de spijsvertering. Ze zitten in gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken en worden verkocht als voedingssupplementen. Maar bevorderen ze echt de spijsvertering? En kunnen ze ook andere gebieden van je gezondheid bevorderen? In dit artikel lees je wat het onderzoek laat zien over de gezondheidsvoordelen van probiotica en wat je moet zoeken in een probiotica supplement.

Wat doen probiotica?

Je darmkanaal is bekleed met bacteriën die je darmmicrobioom vormen. Ondanks dat bacteriën vaak een negatieve bijklank hebben, helpen veel goede bacteriën je om ziektes te bestrijden en je gezondheid te bevorderen. Het hebben van een divers microbioom helpt niet alleen de spijsvertering te bevorderen, maar ook vele andere aspecten van gezondheid.

Probiotica zijn levende micro-organismen die de diversiteit van je microbioom kunnen vergroten door bacteriën te introduceren die een gezonde spijsvertering bevorderen, de immuniteit ondersteunen en nog veel meer. Het is aangetoond dat probiotica de hoeveelheid gezonde bacteriën in ons spijsverteringsstelsel verhogen, wat een positief effect heeft op veel gebieden van onze gezondheid, zoals onze huidgezondheid, immuniteit, stofwisseling en geestelijk welzijn."

Wat gebeurt er als je elke dag probiotica neemt?

Hoewel probiotica een aantal voordelen voor de gezondheid kunnen hebben, is er meer onderzoek nodig om met zekerheid aanbevelingen te kunnen doen over de stammen, de dosering en de duur van de inname van probiotica om deze voordelen te zien. In veel van het bestaande onderzoek hebben onderzoekers moeite om met zekerheid conclusies te trekken over de gezondheidsvoordelen van probiotica vanwege de grote verscheidenheid aan bestudeerde stammen, de gemengde resultaten en het gebrek aan informatie over de noodzakelijke duur van de behandeling om een effect te zien.

Betere darmgezondheid

Darmgezondheid is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je aan probiotica denkt. En met een goede reden! Studies hebben aangetoond dat probiotica veelbelovend zijn voor het voorkomen of behandelen van verschillende spijsverteringsziekten of -problemen. Volgens de NIH kunnen probiotica het volgende voorkomen:

- Antibiotica-geassocieerde diarree

- Constipatie

- Clostridium difficile infectie

Ze kunnen ook helpen bij het opwekken of behouden van remissie van colitis ulcerosa en symptomen van het prikkelbare darmsyndroom matig verminderen.

Probiotica onderzoek

Uit een probiotica onderzoek uit 2019, gepubliceerd in het European Journal of Applied Physiology, bleek bovendien dat marathonlopers die vier weken voor een marathonwedstrijd probiotica met Lactobacillus en Bifidobacterium innamen, minder maag-darmklachten en minder ernstige symptomen hadden dan degenen die een placebo innamen.

Er is echter meer onderzoek van hoge kwaliteit nodig om deze voordelen te bevestigen. De American Gastroenterology Association raadt probiotica niet aan voor de behandeling van IBS omdat er onvoldoende bewijs voor is. Veel onderzoeken zijn niet overtuigend vanwege de grote variaties in onderzochte stammen en de gemengde resultaten van de onderzoeken.

Beter gebit dankzij probiotica?

Parodontale aandoeningen ontstaan door infecties of ontstekingen van het tandvlees, aldus de Centers for Disease Control and Prevention. Een systematische review uit 2020, gepubliceerd in Probiotics and Antimicrobial Proteins, ontdekte dat probiotica infectieziekten in de mondholte, waaronder parodontitis en cariës, kunnen helpen behandelen en voorkomen. Het verminderde ook de niveaus van ziekteveroorzakende ziekteverwekkers.