Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

Bitcoin is een cryptomunt. Een gedecentraliseerde munteenheid die geen onderdeel is van een land of centrale bank. Het is een virtuele munt die bestaat uit een computercode. Er is dan ook geen instantie of overheid die toezicht houdt op de beurs. Er is een maximaal aantal Bitcoins in de wereld, dit zijn er 20.999.849,9769. Deze munten worden ontwikkeld door deze te mijnen. Dit gebeurt doordat computers allerlei berekeningen doen. Deze berekeningen maken transacties met de munten mogelijk.

De transacties die met Bitcoin worden gedaan, worden bijgehouden in een soort online boek. Deze noemen we de blockchain. Deze informatie is niet op één centraal punt opgeslagen, maar op allemaal verschillende computers. Hierdoor is het een stuk veiliger. Hieronder zullen we verder uitleggen waar je op moet letten bij Bitcoin kopen.

Waar moet je op letten?

Als je ook wil proberen te beleggen in Bitcoin of andere cryptomunten, moet je je eerst goed inlezen. Zeker omdat sommige cryptomunten al snel hun vaart verliezen en verdwijnen. Ook zijn sommige cryptomunten vanaf het begin al oplichterij. Ga dus nooit te werk zonder dat je voldoende informatie hebt verzameld. De andere cryptomunten worden veelal ‘altcoins’ genoemd. Niet al deze munten werken hetzelfde als Bitcoin. Ook daarom is het handig je van te voren goed te informeren. 

De Bitcoin waarde kun je altijd gemakkelijk online vinden, op verschillende sites en applicaties. Hiernaast heb je ook nog een broker nodig, een tussenpersoon waarmee je de munten koopt, zoals je ook een wedkantoor gebruikt bij bijvoorbeeld gokken. Ook hier moet je goed opletten dat je een betrouwbare broker kiest, die fijn werkt en genoeg informatie biedt. Als je Bitcoin koopt via een app, regelt het bedrijf hierachter je wallet, de portemonnee waarin je de Bitcoins ontvangt en bewaart. Vanuit deze app kun je geld toevoegen, cryptomunten kopen en verkopen en uiteindelijk je geld weer terugstorten op je rekening.

Risico's Bitcoin

Zorg altijd dat je geen geld insteekt dat je niet kunt missen. Dit geldt voor alle vormen van beleggen. Zo voorkom je vervelende situaties en problemen in je financiële situatie. Probeer niet je verlies meteen terug te winnen na een tegenslag en probeer geduldig te zijn. Wie weet kun je dan flink wat verdienen met het kopen van Bitcoin.