Waarom is een begrafenisverzekering belangrijk?

Waarom is een begrafenisverzekering belangrijk?

De meeste van ons hebben er een of meerdere keren mee te maken dat een familielid komt te overlijden. Een begrafenis kost in Nederland al snel 6.500 euro. Daarom is fijn als de overledene een begrafenisverzekering heeft afgesloten. Zo hoeven de nabestaanden niet te betalen voor de kosten van de uitvaart.

Kosten van de uitvaart

Hoe hoog de kosten van een begrafenis precies zijn, is afhankelijk van de persoonlijke wensen. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. In verband met het regelen en de kosten is het belangrijk dat er een begrafenisverzekering is afgesloten. Meer dan twee derde van de Nederlanders hebben een verzekering voor zijn uitvaart. Er zijn ook mensen die geen begrafenisverzekering hebben, maar zelf sparen voor de begrafenis. Als je zelf spaart moet je ervan uitgaan dat je snel het bedrag wat een uitvaart kost bij elkaar gespaard hebt. Je weet niet wanneer je sterft en de kosten kunnen in de loop van de jaren behoorlijk stijgen. Als je niet genoeg gespaard hebt, moet het bedrag, wat er te kort is, door de nabestaanden worden bijgedragen. Een begrafenisverzekering is belangrijk, omdat dan de kosten van de begrafenis gedekt zijn en de nabestaanden beschermd zijn. Als je niets geregeld hebt, kunnen de nabestaanden in de financiële problemen komen.

Het regelen van je uitvaart

Als je al een begrafenisverzekering hebt, is het verstandig om hem na een aantal jaren nog eens goed te bekijken. Je kunt dan al je wensen die zijn vastgelegd, nog eens onder de loep nemen. Je kunt, wanneer je dat wenst, je wensen aanpassen en opnieuw vast laten leggen. Zo kun je bijvoorbeeld je kist, muziek, bloemen, auto’s en dergelijke vast laten leggen. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar alles is mogelijk. Wanneer al je wensen bekend zijn, kan een afgevaardigde van de verzekeringsmaatschappij je de maandelijkse premie berekenen. Misschien zal de maandelijkse premie moeten worden verhoogd of verlaagd. Het voordeel van deze verzekering is dat bij je overlijden alleen de maatschappij moet worden ingelicht. Vanaf dat moment wordt alles uit handen genomen. Het verwerken van het overlijden is voor de nabestaanden heftig genoeg. Alles regelen wat bij een uitvaart komt kijken, hoeven ze er niet bij te hebben. 

Soorten begrafenisverzekeringen

Wanneer je verzekering voor je begrafenis wil afsluiten heb je de keus uit een natura-, een kapitaal verzekering of een combinatie daarvan. 

Een natura verzekering is er een die alles voor je regelt. Dat betekent dat er bij het overlijden geen geld wordt uitgekeerd. Vanaf dat er doorgegeven is dat een familielid is overleden, worden alle zorgen om voor een goede uitvaart te zorgen uit handen genomen. De uitvaart wordt dan geregeld op de manier zoals het in de polis staat beschreven.

Bij een kapitaal verzekering zal er bij het overlijden aan de nabestaanden een geldbedrag worden uitgekeerd. De nabestaanden kunnen met het ontvangen geldbedrag zelf de uitvaart regelen. 

Ook een gecombineerde verzekering is mogelijk. Bij sommige verzekeraars kunnen ook bepaalde zaken worden gecombineerd. Naast een extra geldbedrag kunnen dan nog extra diensten worden uitgevoerd door de maatschappij. 

Het is belangrijk dat je bij het afsluiten van een begrafenisverzekering de verschillende maatschappijen met elkaar vergelijkt. Er kunnen behoorlijke verschillen zijn voor wat betreft de diensten die geleverd worden en de hoogte van de maandelijkse premie.