Wat is whey proteine?

Wat is whey proteine?

Veel mensen onderschatten de werking van goede voeding bij het sporten. De oefeningen en het sporten zelf zijn namelijk slechts een klein gedeelte van een veel groter proces. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Je lichaam heeft namelijk voldoende brandstof nodig om deze inspanning te leveren. Ook hebben we bouwstenen nodig voor het herstel van bijvoorbeeld onze spieren. Een belangrijke stof in dit hele proces is whey proteïne. Hoe werkt deze voedingsstof precies en waarom is het zo belangrijk?

Hoe werkt whey proteïne precies?

Whey proteïne vind je vooral in melk- en zuivelproducten. Het is een bijproduct bij het produceren van kaas. De stof heeft een belangrijke werking in ons lichaam. Whey proteïne noemen we ook wel melkeiwit en deze stoffen staan bekend als een van de snelle eiwitten. Snelle eiwitten worden snel opgenomen door het lichaam. Daarom wordt het vaak ingenomen vlak voor een training. Je hebt ook langzame eiwitten, deze worden meestal gebruikt bijvoorbeeld voordat je gaat slapen.

Veel mensen nemen extra whey proteïne bij het sporten, vaak in de vorm van een poeder. Voorbeelden hiervan zijn ISO-100 of Gold Standard Whey. Deze poeders nemen mensen met water of in een ander soort drankje zoals een smoothie. Het nemen van dit eiwit bij je training kan zorgen voor betere prestaties en meer progressie na de oefeningen.

Waarvoor kun je het gebruiken?

Bij krachttraining is whey proteïne erg behulpzaam. Het zorgt ervoor dat je spiermassa en spierkracht sneller groter worden. Ook zorgt de stof ervoor dat je spieren sneller herstellen van de intensieve oefeningen. Hierdoor ben je weer snel klaar voor de volgende workout. Whey proteïne is ook erg goed voor mensen die moeite hebben om aan te komen. Dit kan komen door de bouw van je lichaam, maar ook door bepaalde ziektes of aandoeningen. Hiernaast is whey ook goed voor het genezen van wonden en het voorkomen van allergieën.

Een goed, gevarieerd dieet is voor de meeste mensen genoeg om voldoende whey proteïne in het lichaam te hebben. Als je niet genoeg melkproducten kunt nemen door medische redenen of omdat je vaak en hard traint, dan kan het slim zijn om hier nog wat bij te nemen. De stof is erg veilig als je de juiste dosis neemt.