Wat kun je met een pabo diploma?

Wat kun je met een pabo diploma?

Een pabo diploma is een belangrijke stap op weg naar een carrière als leraar. Vrijwel iedereen die onderwijzer wilt worden in Nederland zal met deze opleiding beginnen. Maar wat kun je vervolgens met dit diploma? Ga je na het behalen van je diploma meteen aan de slag? Er zijn ook verschillende mogelijkheden om verder te studeren met een pabo diploma. Je kunt bijvoorbeeld de masteropleiding tot leraar volgen, of je specialiseren in een bepaald onderwijsgebied. Ook is het mogelijk om een andere baan te zoeken, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven of de overheid. Het pabo diploma is dus een goede basis voor verschillende soorten vervolgopleidingen en banen.

Aan de slag na de pabo

Als je pabo diploma hebt, ben je nog niet klaar om te gaan werken als leraar. Je moet namelijk ook een aantal praktische examens doen voordat je een baan kunt vinden. Dit kan bijvoorbeeld het basis- of voortgezet onderwijs zijn, of het speciaal onderwijs. Naast deze praktische examens is het ook belangrijk om ervaring op te doen in het werkveld. Je kunt na het behalen van je pabo diploma dus meteen aan de slag als leraar in het basisonderwijs, van klas 1 tot en met 8.

Vervolgopleidingen

Wil jij liever ergens anders aan de slag? Dan kun je na de pabo ook een vervolgopleiding gaan volgen. Je hebt dan veel verschillende opties, zoals het halen van een master na pabo. Je kunt bijvoorbeeld een Master Pedagogiek of een Master Leren en Innoveren proberen te halen. Met leren en innoveren ga je zelf onderzoek doen naar vormen van leren en lesgeven. Dit is dus ook erg interessant om na je pabo opleiding te proberen. Een Master Onderwijskunde is ook erg leuk. Hierbij ligt de focus op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs in Nederland.

Lerarenopleiding voortgezet onderwijs

Als je wilt lesgeven op de middelbare school, kun je hiervoor ook een traject gaan volgen. Je pabo diploma is hierbij een goede start, maar je moet dan wel nog een aantal vakken volgen. In het voortgezet onderwijs is het namelijk belangrijk dat je veel weet over de onderwerpen waarover je les gaat geven. Na de pabo kun je dus veel verschillende kanten op.