Drie tips voor de beginnende belegger

Drie tips voor de beginnende belegger

Beleggen is interessant, uitdagend en kan een leuk rendement opleveren. Als beginnende belegger wil je natuurlijk wel een goede start maken. Wij hebben drie tips voor je om goed te beginnen. 

Spreiding

Als je onderzoek gedaan hebt naar verschillende bedrijven, zullen bepaalde bedrijven je voorkeur hebben. In dit geval doe je er goed aan om aandelen te kopen van al deze bedrijven, waar jij vertrouwen in hebt. Dus steek niet al je geld in één bedrijf, maar spreid je kansen. Zeker als je jezelf verdiept hebt in deze bedrijven/ aandelen, is de kans aanwezig dat bijvoorbeeld twee van de drie bedrijven goed zullen presteren. In dat geval heb je per saldo nog een fraai renderend geheel, en daar gaat het om bij beleggen. Spreiden van kansen; een bruikbare tip als het gaat om beleggen voor beginners. Het spreiden van aandelen kun je ook doen over verschillende branches. Als een branche matig presteert, heb je in het geval van drie branches waarin je belegd hebt, altijd nog twee branches die wellicht wel naar behoren presteren.

Ga voor de lange termijn

Het lijkt aantrekkelijk; winst maken op de korte termijn. Toch is het voor de startende belegger verstandig om voor de lange termijn te gaan. Geduld is bij beleggen een belangrijke eigenschap. Te haastig iets aankopen of juist verkopen kan leiden tot verliezen die je kunt voorkomen. Als je vertrouwen hebt in een aandeel, geef het dan ook de tijd. Zeker als je bewust kiest voor een bedrijf of branche waar jij vertrouwen in hebt op de lange termijn, moet je deze aandelen ook de tijd geven om zich te ontwikkelen.

Kies voor indexbeleggen

Beleggen in een indexfonds betekent spreiding van de risico’s. Je belegt niet in individuele aandelen, maar in het indexfonds als geheel. Als bedrijven tegenvallend presteren, heeft dat beperkt invloed op het rendement, omdat er ook bedrijven zijn die binnen dat fonds die juist weer bovenmatig presteren. Indexbeleggen is eenvoudig, je hoeft namelijk niet verschillende bedrijven te volgen, maar je volgt het indexfonds als geheel. X Indexbeleggen heeft ook als voordeel dat je relatief weinig transactiekosten betaalt, dit doe je namelijk eenmalig en niet steeds voor ieder aandeel dat je koopt.