Netwerken, hoe werkt dat?

Netwerken, hoe werkt dat?

Netwerken, waarom is dit belangrijk? Netwerken kan om verschillende reden belangrijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld netwerken omdat je opzoek bent naar een baan, je kunt een ondernemer zijn die relaties op wilt bouwen die evt. in de toekomst van pas kunnen komen. Relaties opbouwen staat centraal binnen netwerken. Een goed netwerk wordt bepaald door goede relaties. Dit heeft overigens weinig te maken met het aantal contacten in je telefoonlijst, een relatie opbouwen is wat anders dan een telefoonnummer hebben van een contactpersoon. Een goed netwerk vergt tijd, je kunt het zien als een investering. Zie het netwerken ook niet iets als wat je even doet, maar waar je daadwerkelijk in moet investeren.

In de toekomst zal je er alleen maar profijt van hebben. Begin dus zo snel mogelijk met netwerken, hoe langer je mee bezig bent, hoe meer relaties je zult bouwen. Als je er vroeg mee begint zal je er ook beter in worden waardoor je in de toekomst nog beter kunt netwerken en betere relaties op kunt bouwen.

Fysiek netwerken

Tegenwoordig wordt er veel online genetwerkt. Denk aan platformen als LinkedIn die dit erg gemakkelijk maken. Toch blijven echte ontmoetingen, waarbij er sprake is van persoonlijk contact een must. Ga bijvoorbeeld eens naar een borrel, zo ontmoet je veel nieuwe personen tegelijk op een gezellige manier. Daarnaast is de sfeer een stuk anders op een borrel dan bijvoorbeeld op een congres.

Bereid jezelf voor met een elevator pitch

Een elevator pitch is een korte presentatie van jezelf. Hierbij presenteer je jezelf zo kort, maar krachtig mogelijk. Vertin hierin wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Met een krachtige elevator pitch krijgen andere mensen direct een goede indruk.

Online netwerken

Naast het fysiek netwerken kun je natuurlijk ook online netwerken. Het meest gebruikte platform hiervoor is LinkedIn. Via LinkedIn kun je een persoonlijk profiel aanmaken waarin je o.a. je werkverleden, studie en kwaliteiten benadrukt. Om in contact te komen met andere mensen kun je een connectie maken. Via LinkedIn kun je ook aan discussies deelnemen, aangeven of je een artikel interessant vindt etc. Zorg er dus voor dat je LinkedIn profiel een goede weerspiegeling van jou weergeeft. Je LinkedIn profiel is te vergelijken met je cv.

Hoe begin je met netwerken?

Het belangrijkste bij het beginnen met netwerken is het in contact komen met andere mensen. Denk aan het bezoeken van congressen, borrels en vergaderingen. Met een goede elevator pitch, zoals hierboven beschreven kun je, jezelf goed voorstellen aan andere mensen. Bij het in contact komen met mensen is het belangrijk om vertrouwelijk over te komen, wederzijds vertrouwen is een must bij het opbouwen van relaties. Denk aan de lange termijn en verzamel bijvoorbeeld visitekaartjes van andere en maak ook je eigen.

Een aantal belangrijke kenmerken voor netwerken zijn:

• Wees geïnteresseerd (als je dit echt bent, doe niet alsof)

• Luister goed

• Bedank

• Geef adviezen

• Wees sociaal

• Geef eerst voordat je iets neemt, verwacht niet dat je zomaar wat krijgt