De 5 voordelen van een activity tracker

De 5 voordelen van een activity tracker

Activity trackers zijn handig voor mensen die meer inzicht willen krijgen in hun gezondheid. De apparaatjes kunnen veel gegevens verzamelen, die reden kunnen zijn om bepaalde dingen in je leven aan te passen: meer bewegen, op tijd gaan slapen of gezonder eten. De activity tracker kan de stok achter de deur zijn om hiermee aan de slag te gaan. Ze kunnen op veel verschillende manieren een positieve bijdrage aan je gezondheid leveren. Wil jij een goede activity tracker kopen?

5 voordelen

1. Gemakkelijk te gebruiken: een activity tracker heb je altijd bij de hand. Je draagt hem aan je pols of in je broekzak of zelfs aan je schoen. Je kunt hem koppelen aan je smartphone, maar dat is niet per se nodig. Het apparaatje is klein en compact en zit daardoor nooit in de weg. Er zijn eenvoudige trackers, zoals de Fitbit Flex, die alleen een rij led-lampjes heeft om weer te geven hoe dicht je bij je doel bent. Als je doel is gewoon meer te bewegen, heb je hier al heel veel aan.

En er zijn trackers met nog meer functies en mogelijkheden zoals sporthorloges. Deze kun je koppelen aan je smartphone, je kunt meer gegevens verzamelen dan alleen je gelopen stappen. Hoe meer functies, hoe ingewikkelder de tracker is. Het hangt dus helemaal af van wat je doel is, welke tracker bij je past. Maar in principe kun je een tracker omdoen en het apparaat meet hoeveel je beweegt. Zo simpel is het. 

2. Uitgebreide mogelijkheden: Activity trackers verzamelen de hele dag door gegevens. Of je nu een dag op je werk bent, wandelt of thuis bezig bent. De tracker kan de volgende gegevens meten. Dit verschilt natuurlijk per tracker, ze kunnen niet allemaal hetzelfde doen.

– stappen tellen (eventueel zelfs traptreden)

– gelopen/gefietste afstand meten

– GPS

– hartslag meten

– aantal verbrande calorieën

– zuurstofgehalte van het bloed

– aantal uren slaap

– slaapritme (lichte of diepe slaap)

De trackers houden niet alleen gegevens bij, maar helpen je ook om in beweging te blijven, letterlijk door je eraan te herinneren dat je moet bewegen. De tracker aan je pols vibreert als je te lang stil zit of je doel niet dreigt te halen. Dit is net de kleine stimulans die je nodig hebt om in beweging te komen.  

En zelfs ‘s nachts kun je de activity tracker aanhouden, zodat je inzicht krijgt in je slaappatroon. Slaap is heel belangrijk om je gezondheid en weerstand op peil te houden. De activity tracker helpt je dan ook hierbij en kan bijvoorbeeld een alarm afgeven, zodat je op precies de tijd naar bed gaat die het beste bij jouw slaapritme past. 

3. Je eigen doelen stellen en behalen: Iedereen heeft zijn eigen redenen om een activity tracker te willen aanschaffen. Het kan zijn dat je gewoon meer wilt bewegen, omdat je weet dat dit gezond is. Maar misschien wil je wel afvallen, fitter worden, heb je last van hoge bloeddruk, stress of slaapproblemen. Je kunt in de tracker zelf, of in een bijbehorende app voor je smartphone, je eigen doelen instellen. Werk naar 10.000 stappen toe en de tracker zal je voortgang bijhouden.

Je kunt ook zien hoeveel calorieën je verbrandt, wat kan helpen bij het afvallen. Door je tracker aan een app te koppelen is er over het algemeen nog meer mogelijk. Er zijn apps waarmee je kunt invoeren wat je hebt gegeten en je gewicht bijhouden. Dat maakt diëten een stuk makkelijker en je haalt nog meer uit je activity tracker. 

4. Motivatie: de activity tracker helpt je om gemotiveerd te blijven aan je gezondheidsdoelen te werken. Juist doordat je je voortgang kunt zien, krijg je een duidelijk beeld van waar je bent en waar je naartoe wilt. De tracker beloont je als je je doelen behaalt hebt, door bijvoorbeeld virtuele medailles.  Je zult merken dat deze net zo goed voelen als echte medailles!

Wat extra motiveert is de koppeling met apps. Je kunt je voortgang delen met vrienden of familie. Als je dezelfde doelen hebt, kun je elkaar uitdagen en helpen je doelen te bereiken. Heb je eens je dag niet, maar zie je dat je beste vriend zijn doel wel heeft gehaald, dan loopt je gemakkelijker toch nog even een rondje door de buurt om aan je benodigde stappen te komen.

5. Hij meet de hele dag: omdat je de tracker altijd bij je hebt, kan hij de hele dag gegevens verzamelen. Zo lang je de tracker niet af doet (en dat is niet de bedoeling) heb je hem altijd bij je. De tracker maakt het mogelijk dat je elke dag inzicht hebt in je bewegingspatroon. Je smartphone zou ook je stappen kunnen tellen, maar je smartphone is groot en onpraktisch en die laat je ook wel eens op je bureau liggen.